SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

7 Nutrition

  • Organizm w normalnych warunkach nie potrzebuje więcej niż 0,5 g sodu dziennie. Maksymalna zalecana podaż sodu według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynosi 2 g dziennie (do 5 g soli kuchennej). Średnie spożycie sodu w USA wynosi 3,4 g dziennie. Okazuje się, iż nadużywanie chlorku sodu jest związane z kancerogenezą. Czarne statystyki Rak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3326 Data: 2022-01-04 22:43:51
  • [...] wyglądać dieta, do czego służą witaminy i gdzie występują. Mimo iż witamina C jest powszechnie dostępna w warzywach i owocach, to w starszych badaniach National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III, 1988–1994) około 13% populacji USA miało niedobór witaminy C (stężenie w surowicy <11,4 μmol/l). Niedobory stwierdzono również w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1420 Data: 2021-11-02 08:06:31
  • Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3715 Data: 2017-09-07 09:52:05
  • Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3350 Data: 2020-10-17 11:51:43
  • [...] Cię zainteresować kolagen, który wzmocni skórę i poprawi jej wygląd. Źródła:  The Effects of Aging on Skin - ScienceDirect Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition - PubMed (nih.gov) Trans fats-sources, health risks and alternative approach - A review - PubMed (nih.gov) Nutrition and aging skin: sugar and glycation - PubMed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 775 Data: 2023-11-09 13:39:09
  • Artykuł tego typu niedawno ukazał się na łamach generationiron.com Autorzy narzekają, iż zawodowcy nie mówią prawdy swoim fanom. Zgadza się. Na wielu stronach w sieci sugeruje się, iż możliwa jest niemal dowolna przemiana sylwetki tylko musisz tego bardzo chcieć, ciężko pracować, odpowiednio trenować, odżywiać się i spać. To niemożliwe. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14899 Data: 2018-06-10 11:15:40
  • Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1110 Data: 2024-02-13 12:14:11
  • Najlepsze śniadanie dla sportowców - według naukowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 53493 Data: 2017-12-24 10:13:25
  • [...] zawodowym kulturystą świata.   5. Jay Cutler Przygodę z kulturystyką rozpoczął w wieku 18 lat. Czterokrotny Mr. Olympia, właściciel firmy suplementów diety Cutler Nutrition.   6. Lee Priest Lee Andrew Priest jest byłym zawodowym kulturystą International Federation of BodyBuilders.   7. Ronnie Coleman Ronnie posiada 8 tytułów Mr. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15932 Data: 2018-01-24 13:31:16
  • [...] Źródła: Moszak, M., Pelczyńska, M., Wesołek, A., Stenclik, D., & Bogdański, P. (2023). Does gut microbiota affect the success of weight loss? Evidence and speculation. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 116, 112111. Advance online publication. https://doi.org/10.1016/j.nut.2023.112111 Li, Hang-Yu et al. “Effects and Mechanisms [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 663 Data: 2023-08-17 15:09:06
  • Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4784 Data: 2020-05-29 11:42:26
  • Beta alanina jest aminokwasem niebiorącym udziału w produkcji białek. Jest jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6761 Data: 2020-09-23 20:27:38
  • Od wielu lat regularnie stosuję magnez i potas. Uważam, że suplementacja tymi pierwiastkami jest niezbędna, nawet jeśli ktoś ma zrównoważoną dietę. Według niezależnych badań naukowych absorpcja magnezu w przewodzie pokarmowym jest względnie niska, więc suplementacja nie jest złym pomysłem. Różnica jest najbardziej widoczna w czasie intensywnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1190 Data: 2022-08-10 08:03:04
  • [...] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35620043/ Ninh T Nguyen i in. Relationship between obesity and diabetes in a US adult population: findings from the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2006 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21128002/ Aline Silva-Costa i in. Night work is associated with glycemic levels and anthropometric [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2504 Data: 2023-05-21 13:56:42
  • Sen i jego jakość to fundament dobrego zdrowia. Obecnymi czasy, gdzie żyjemy znacznie szybciej, niż nasi rodzice czy dziadkowie, narażeni jesteśmy na wiele sytuacji stresogennych. Powiązane jest to z tym, że nie tylko wydłuża nam się czas pracy, ale również mamy trudności z samym zasypianiem. Co więcej, jakość snu pozostawia wiele do życzenia. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34971 Data: 2019-01-25 09:58:36
  • [...] jaj w diecie. Czy regularna podaż żółtek jaj stanowi zagrożenie dla układu sercowo-naczyniowego? Cóż, naukowcy zebrali dane z lat 1999–2014 pochodzące z „National Health and Nutrition Examination Survey”, w którym to badaniu wzięło udział 37 121 uczestników w wieku ≥20 lat. Informacje żywieniowe oceniano na podstawie deklaracji badanych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4144 Data: 2021-11-30 05:35:30
  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 548 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • Temat suplementacji kreatyną budzi duże zainteresowanie, ponieważ jest to związek pochodzenia spożywczego, który istotnie zwiększa możliwości wysiłkowe organizmu. Jest to jeden z najlepiej przebadanych w kontekście aktywności fizycznej związków ergogenicznych.  Chociaż efektywność suplementacji każdą z form chemicznych kreatyny jest podobna, to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1990 Data: 2023-06-05 08:56:03
  • Dobry sen jest podstawą regeneracji, bez niego nie nabierzemy sił. Nasze ciało po intensywnym treningu regeneruje się właśnie podczas snu. Przeciętny człowiek potrzebuje od siedmiu do ośmiu godzin nieprzerwanego snu każdej nocy, aby odpowiednio wypocząć. Podsumowanie Regeneracja - sen jest nieodzownym czynnikiem wspomagającym nasze funkcjonowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19919 Data: 2018-02-19 11:44:15
  • O czym dowiesz się z tego artykułu?  Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1250 Data: 2021-02-16 16:30:05